Fagot centraal in Groningen

Zaterdag 13 mei: Moderne speeltechnieken – Stefanie Liedtke

Aan de hand van verschillende stukken uit het fagot solo-repertoire zullen we diverse speeltechnieken behandelen die kenmerkend zijn voor de (uitvoeringspraktijk van) hedendaagse muziek. Voorbeelden van stukken die aan bod komen zijn ‘Aangespoeld’ van Willem Breuker, en ‘Sequenza ‘ van Berio. Daarnaast zal er gewerkt worden aan hedendaagse werken die de deelnemers aan de workshop zelf meebrengen.

 

 

 

 

 

Zaterdag 13 mei: Omgaan met podiumangst – Martine van der Loo
“Stel je voor: De voorstelling gaat beginnen! Je moet het podium op, alle ogen zijn tijdelijk op jou gericht! Niet iedereen is hier even goed tegen opgewassen.
In de workshop zal Martine van der Loo, die naast solofluitiste in het Residentie Orkest ook psychologe is, uitgeleggen wat podiumangst is, wat de oorzaken kunnen zijn en welke behandelmethoden er zijn. Alle fasen van een optreden worden behandeld, van de voorbereiding tot en met de evaluatie na het optreden.

 

 

 

 

 

Zaterdag 13 en zondag 14 mei: Workshop fagotonderhoud – Yasmin Sollie en Quinten Hendriks 
In de workshop fagotonderhoud leer je hoe je met minimale middelen je eigen fagot in optimale conditie kunt houden en bovendien, hoe je eventuele noodreparaties uit kunt voeren, om toch dat ene concert nog te kunnen spelen voordat je naar de reparateur gaat. Daarnaast is er gelegenheid om al je onderhoudsvragen te stellen. Je werkt tijdens deze workshop onder begeleiding aan je eigen instrument, zodat je fagot altijd weer spelend de deur uit zal gaan!

 

 

 

 

 

Zaterdag 13 en zondag 14 mei: Workshop rieten maken en bijwerken – Marjanne van Aartsen
Ook al koop je tien rieten van hetzelfde merk (hetzelfde hout/ mal/ maker) ze zullen nooit hetzelfde aanvoelen, noch hetzelfde klinken. In deze workshop geeft Marjanne uitleg over het stellen van een fagotriet-diagnose op basis van de “kraai” van het riet en over hoe je op basis daarvan vervolgens je riet kunt gaan bijwerken. Je zult zo ontdekken hoe veel problemen (bijvoorbeeld in de stemming, in de klank, met aanspreken en dergelijke) kunnen worden verholpen met kleine aanpassingen en beetje geduld.

 

 

 

 

Zondag 14 mei: Workshop Van Jazz tot Pop – Hans Vos

Deze workshop is bedoeld als kennismaking met de smeltkroes van Europese en Afrikaanse muziek uit het begin van de 20e eeuw: de jazz. Vele klassieke componisten, onder wie Debussy, Ravel, Starvinsky en Gershwin, gebruikten elementen van die nieuwe muziek. Maar: hoe speel je dat? En steeds vaker staan nu ook Swingtime, Latin en Rock op de lessenaar; hoe laat je dat bewegen?

Workshop Van Jazz tot Pop voor beginners: oefenen van de andere timing, intonatie en articulatie.

Workshop Van Jazz tot Pop voor gevorderden: voorbeelden van uitgeschreven improvisaties en een uitleg over improviseren aan de hand van akkoordschema’s.

 

 

 

 

Zondag 14 mei: Workshop Contraforte – Marieke Stordiau

Marieke Stordiau laat je kennis maken met de Contraforte. Deze “update” van de contrafagot is ontwikkeld door Guntram Wolf in samenwerking met Benedict Eppelsheim. Marieke bespeelt dit instrument, naast de fagot, in het NBE en in het Hexagon Ensemble. In de workshop zal zij een korte demonstratie geven en vertellen over de mogelijkheden van de Contraforte. Voor wie wil is er bovendien de mogelijkheid om zelf de Contraforte uit te proberen.