Fagot Centraal in Groningen 13-14 mei 2017

Concoursen, masterclass, workshops, concerten

13 en 14 mei 2017 is het eerste concours én voor de amateur én voor de professional in Nederland. We zijn als Fagotnetwerk heel blij met de enthousiaste samenwerking met het Prins Clausconservatorium in Groningen waar het allemaal gaat plaatsvinden. Een mooi moment om eens een weekend naar die mooie leuke stad Groningen te gaan. Kijk hier voor meer informatie en inschrijving.

Wat er gaat gebeuren

Beide concoursen zijn open voor internationale fagottisten. De jury’s voor de concoursen zullen bestaan uit gerenommeerde professionele fagottisten uit binnen- en buitenland. De concoursen hebben tot doel de ontwikkeling van fagottisten, van jonge amateur tot en met professional, te stimuleren en te bevorderen. Er bestaat in Nederland geen ander evenement waarbij zo’n brede groep fagottisten door zo’n specialistische, vakkundige jury beoordeeld en wordt. Daarmee vervullen deze concoursen een zeer waardevolle, maar tot op heden ontbrekende plaats in het bestaande aanbod in Nederland. Aan de concoursen kunnen zowel bespelers van moderne fagotten als bespelers van historische instrumenten deelnemen.

Het amateurconcours is open voor alle fagottisten die spelen op de niveaus B, C of D volgens de Nederlandse HaFa-niveau-specificatie.

Het concours voor professionals is open voor alle fagottisten op wie een van de volgende situaties van toepassing is:

  • de fagottist heeft een opleiding aan een conservatorium met fagot als hoofdvak afgerond;
  • de fagottist studeert in de bachelor- of masterfase aan een conservatorium met fagot als hoofdvak;
  • de fagottist zit in de vooropleiding van een conservatorium met fagot als hoofdvak en is tenminste 17 jaar.

Beide concoursen bestaan uit een voorronde en een finale. Alle finalisten krijgen een prijs. De prijzen voor de winnaars van het amateurconcours bestaan uit het volgen van lessen bij een docent naar keuze ter stimulatie van hun verdere muzikale ontwikkeling.

De winnaars van het concours voor professionals ontvangen een geldbedrag en een prijs waarmee zij hun CV kunnen verrijken en derhalve hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten, zoals een remplacement bij het Noord Nederlands Orkest of een solorecital in een van de concertzalen in Nederland en België.

Repertoire

Het repertoire voor beide concoursen bestaat uit een verplicht gedeelte en een vrij gedeelte. Voor het amateurconcours is als verplicht werk: ‘Sparkle’ gekozen, dat in 2008 in opdracht van het Fagotnetwerk door Jef Hamburg werd geschreven.  Voor het verplichte werk voor het amateurconcours kun je kiezen tussen Sparkle (2008) van Jeff Hamburg en Divertimento (2009) van Kees Olthuis. De totale lengte: maximaal 10 minuten.

Voor het concours voor professionals worden o.a. vier werken gekozen uit acht werken van 30 seconden die in opdracht van het Holland Festival en de campagne ‘Red de Fagot’ zijn geschreven.

Deze muziekstukken worden ter voorbereiding aan de deelnemers vrijgegeven via de kanalen van het Fagotnetwerk. De totale lijst met verplichte werken worden op de website van het Fagotnetwerk geplaatst.

Naast het verplichte werk speelt de deelnemer een of enkele andere werken naar keuze. In het geval van meerdere werken, dienen deze van verschillend karakter en uit verschillende (stijl-)periodes te zijn. De totale lengte 1ste ronde 15 minuten 2de ronde 25 minuten.

Meer info is  te vinden via het hoofdmenu Concours.  Daar kun je ook vinden, hoe je je kunt aanmelden. Voor vragen kun een mailen naar: evenementen@fagotnetwerk,org

Andere activiteiten

Door het hele gebouw zijn activiteiten gepland voor de geïnteresseerde bezoeker, de wellicht toekomstige fagottist, en voor de fagottisten. Het publiek kan dan ook kennismaken met de fagot in al zijn diversiteit. Actief voor kinderen komen er knutselhoekjes waar “het riet” de stemband van de fagot centraal kom t te staan. Voor de fagottist zijn diverse workshops, masterclasses en recitals, gegeven door toonaangevende fagottisten uit binnen- en buitenland. De workshops en masterclasses zijn bedoeld om de muzikale kennis en vaardigheden van de fagottist te vergroten en het fagotspelen te stimuleren en te bevorderen. Tevens zal er een markt plaatshebben, waarop bouwers en verkopers van fagotten, toebehoren en accessoires.

Het hele weekend lopen de bezoekers door het gebouw. Voor een groot gedeelte zullen dat familie en vrienden van de deelnemers zijn, maar ook bijvoorbeeld leden van de muziekverenigingen die kampen met een fagottisten tekort.

Kortom het wordt een druk gezellig weekend vol fagot!

Heb je zin om op 13 en 14 mei als vrijwilliger te helpen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen aan: evenementen@fagotnetwerk.org dan nemen wij contact op.