Phenix Fagottendag

Vers van de Pers: de Phenix Fagottendag vindt plaats op zondag 28 januari 2018 in de muziekacademie van Genk (GA voor Muziek, Woord & Dans). Meer info volgt.

Geplaatst in Concours | Reacties uitgeschakeld voor Phenix Fagottendag

Wind chamber music events

 

Fantastic wind chamber music events in 2018!

If you love playing wind chamber music in beautiful locations, Wind Serenades could offer the magic you seek! One-day events, a musical weekend, or in-depth residential courses with excellent accommodation, all with world-class tuition, all at very affordable prices – see below for more inspiration…
flute  ❋  oboe  ❋  clarinet  ❋  bassoon  ❋  horn
 
Tallis: Spem in alium
Monteverdi:
Vespers chorus


Manchester Cathedral:
Saturday 2nd June (daytime)

London (Greenwich) St Alfege Church:
Saturday 9th June
(daytime)

A rare opportunity to play  wind versions of these inspiring Renaissance works in very special locations. This famous music by Tallis and Monteverdi is a wonderful experience, ideally suited to intermediate as well as advanced players. These are one-day events during the daytime, very inexpensive and easy to accommodate into busy schedules!

More details and on-line booking
A major new series of courses in the beautiful
Lake District

Higham Hall looks out onto the north Cumbrian fells, and is the inspiring venue for three outstanding residential courses – wonderful musical events at amazingly good prices! Click on the blue button below for more details.

4-8 March
for high-intermediate and advanced players, celebrating Debussy’s centenary with his evocative music.

8-13 July
for high-advanced players (diploma level), including original works by Richard Rodney Bennett, Nielsen and Irving Fine.

18-21 October
for intermediate players, including the wonderfully vibrant music of Rossini.

More details and on-line booking
Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Wind chamber music events

Contra gezocht!

Voor concerten van Symfonieorkest Sjosjanim wordt gezocht naar een contrafagottist die op 4 november in Kampen en 18 november in Ede, Mendelssohn 5 en Overture Les Huguenots van Meyerbeer mee wil spelen. Repetitie 23 sept, 7 okt, of 21 okt.

Wie  kan?

orkest website

Mark Snitselaar, dirigent

Reageren: masnitselaar@hotmail.com

 

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Contra gezocht!

Fagotdag 24 september

Dag van de Fagot 2017

Zondag 24 september in Almere

Op zondag 24 september zal de jaarlijkse Dag van de Fagot plaatsvinden: dé dag om andere fagottisten te ontmoeten, samen te spelen in kleine en grote fagotensembles en allerlei workshops te volgen. De dag sluit af met een concert gegeven door amateurfagottisten én professionals. Tevens vindt op deze dag de Algemene Ledenvergadering van het FagotNetwerk plaats.

Praktische informatie

De Dag van de Fagot vindt plaats in CKV Almere, Esplanade 12, 1315 TA Almere. CKV is op ongeveer 10 minuten loopafstand vanaf station Almere Centrum; houd echter rekening met eventuele werkzaamheden aan het spoor die nog wel eens in het weekend plaatsvinden. Voor wie met een auto komt: het is mogelijk om in de buurt (betaald) te parkeren, kijk hier voor de (dichtstbijzijnde) mogelijkheden,

Neem behalve je fagot, rieten en eventuele bladmuziek graag ook een eigen lunch mee. Muziekstandaards zijn in CKV aanwezig, dus die hoef je niet zelf mee te nemen.

Mocht je de organisatie op de dag zelf willen bereiken, dan kan dat het beste telefonisch op: 06-18354881.

Programma

In de bijlage vind je het programma voor de Dag van de Fagot, dit programma zal je bij binnenkomst ook krijgen. Globaal ziet de dag er zo uit:

10.00 – 10:30 uur:  Binnenkomst deelnemers, koffie en thee
10:30 – 11.00 uur: Gezamenlijke warming-up o.l.v. Stefanie Liedtke en Mette Laugs
11:15 – 12:00 uur: Blok 1: Workshops, samenspel
12:15 – 13:00 uur: Blok 2: Workshops, samenspel
13:00 – 13.45 uur: Lunchpauze
13:45 – 15.15 uur: Algemene Ledenvergadering Fagotnetwerk. De stukken vind je hier.
15.30 – 16:15 uur: Repetitie Groot FagotEnsemble (GFE) o.l.v. Janneke Boonstra en repetitie kleine ensembles voor slotconcert
16:30 – 17:00 uur: Slotconcert door het GFE en enkele kleine ensembles (zowel amateurs als professionals)

Tenslotte nog enkele opmerkingen:

Workshops en samenspel: in de bijlage van de laatste mail van de secretaris vind je de indeling van de workshops en ensembles. Dit overzicht krijg je ook bij binnenkomst op de dag zelf.

Slotconcert: voor enkele ensembles is er gelegenheid (een van) de stukken die aan het begin van de dag ingestudeerd zijn, ‘s middags tijdens het slotconcert te laten horen. Op de dag zelf zal geïnventariseerd worden welke ensembles daar oren naar hebben, maar dan kun je hier alvast over nadenken. Verder zijn toeschouwers van harte welkom om bij het slotconcert te komen luisteren.

Deelnemers: in het document in de bijlage van de mail die je van de secretaris kreeg, vind je ook lijst met de deelnemers en hun e-mailadressen. Mocht je samen in een ensemble spelen, dan kun je desgewenst nog even contact leggen over bijvoorbeeld een partijverdeling vooraf.

Hieronder vind je een toelichting van de workshops en het samenspel:

Workshop rieten afwerken – gegeven door Marjanne van Aartsen

In deze workshop zal Marjanne je precies uitleggen hoe en waar je met behulp van je tang, rietenmes, schuurpapier of vingers kunt zorgen dat een riet-in-wording goed gaat trillen. Ook laat ze zien hoe je een riet zó kunt aanpassen dat een riet gaat voldoen aan bepaalde specifieke eisen die je aan je riet stelt. Kortom: dat wat je wilt weten en kunnen om te zorgen dat je rieten prettig spelen of bepaalde specifieke eigenschappen krijgen.

Workshop ademtechniek – gegeven door Mette Laugs

Goed fagotspelen begint bij een goede ademtechniek. Als iemand je alles en heel duidelijk kan vertellen, laten zien, laten horen en laten voelen op het gebied van die juiste ademtechniek, is het Mette wel. Zij zal in haar workshop werken aan deze basis van het fagotspelen, die zo essentieel is voor alle andere aspecten van het fagotspelen zoals klankvorming, intonatie, dynamiek, frasering en zelfs ook de vingertechniek.

Workshop klassieke/barokfagot – gegeven door Thomas Oltheten

Altijd al eens op een barokfagot of een klassieke fagot willen spelen? Of alles willen weten over hoe je toch met zo’n beperkt aantal kleppen op je fagot, toch zó virtuoos kunt spelen? Of eens het Vivaldi concert, de Telemann Sonate, de Partita van Bach of ander werk uit het barokrepertoire waar je mee bezig bent voor een barokfagottist willen spelen om zijn suggesties en interpretatie te horen? Of speel je zelf barokfagot/ klassieke fagot? Dan ben je bij deze workshop van Thomas aan het goede adres.

Workshop fagotonderhoud – gegeven door Yasmin Sollie

Yasmin zal je laten ervaren dat je met behulp van allerlei huis-tuin-en-keukenmaterialen heel veel zelf kunt doen om je fagot in een zo goed mogelijke staat te houden. Ook zal hij laten zien hoe je kleine reparaties kunt uitvoeren en waar je in het dagelijkse gebruik van je instrument op kunt letten om je fagot in een goede conditie te houden. Na deze workshop zal je fagot vermoedelijk opeens weer een stuk lekkerder spelen!

Samenspel in kleine ensembles – o.l.v. verschillende professionele fagottisten

Wat is er leuker dan samen met drie of vier andere fagottisten van jouw niveau fagottrio’s en kwartetten spelen? Op de Fagotdag is daar volop gelegenheid voor, en word je daarbij gecoacht door Stefanie Liedtke, Janneke Boonstra, Freek Sluijs, Anja Brons of Suzanne van Berkum. Ruim van tevoren krijg je de bladmuziek toegestuurd, zodat je op de dag zelf goed voorbereid kunt zijn. Voor enkele ensembles is er bovendien gelegenheid om hun (favoriete) ensemblestuk te laten horen tijdens het slotconcert. Op de dag zelf kun je als ensemble aangeven, of je daar oren naar hebt.

Mocht je vragen hebben over de Dag van de Fagot, neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door een mailtje te sturen aan post@fagotnetwerk.org of te bellen naar 06-18354881.

Tot ziens op 24 september in Almere!

Mail: post@fagotnetwerk.nl

 

 

Geplaatst in Concours | Reacties uitgeschakeld voor Fagotdag 24 september

Maurits Festival, hét nieuwe klassieke muziekfestival in de mijnstreek!

Van 21 t/m 24 september 2017 vindt in Geleen de eerste editie van het Maurits Festival plaats.

Tijdens intieme kamermuziek concerten laat het MAURITS FESTIVAL het publiek kennismaken met de vele professionele musici die de Westelijke Mijnstreek heeft voortgebracht. Het festival biedt bovendien een lezing, een workshop en een kinderconcert, verspreid over bijzondere plekken in Geleen.

PROGRAMMA

Initiatiefnemers fagottiste Tamara Smits en sopraan Maartje Rammeloo, beide afkomstig uit Geleen, werken tijdens deze eerste editie samen met pianist Robert Weirauch, klarinettist Koen Cuijpers en celliste Dewy Kersten. Samen zullen zij op donderdagavond 21 september het feestelijke openingsconcert van het Maurits Festival verzorgen in Brasserie Abshoven.

Op vrijdagavond 22 september zal Maartje Rammeloo een lezing geven over haar leven als professioneel musicus in de VU Maasland en Tamara zal spelen met haar oud-collega’s van Artamuse met het blaaskwintet “Kwintamuse“. Zaterdag 23 september maken jonge musici een mini-opera, tijdens een workshop bij Plinthos in Daniken. Daarna voeren ze hun werk op voor publiek. Later in de middag brengt op dezelfde prachtige locatie het ensemble Animoso hun kinderconcert ‘Carnaval!’ – een theatraal concert gebaseerd op de muziek van Saint-Saëns ‘Carnaval des Animaux’, nu uitgevoerd door twee pianistes en drie zangeressen.

Op zondag 24 september sluit het Maurits Festival af met een High Wine in De Biesenhof. Met het thema “Vive La France!” klinkt Franse muziek door het trio Robert (piano), Maartje (zang) en Tamara (fagot).

Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via www.mauritsfestival.nl

OORSPRONG

Tamara en Maartje kwamen elkaar een jaar geleden voor het eerst sinds hun basisschooltijd weer tegen. Beiden reisden als musici door heel Europa. Enthousiast dat ze, vanuit Waereldsjtad Gelaen beiden in de professionele muziekwereld waren beland, begonnen ze aan een inventarisatie van Geleense musici.

Inmiddels telt de lijst ruim veertig muzikanten uit de klassieke, jazz- en popwereld. Het idee voor een festival was geboren. Tamara en Maartje willen Geleen de kans bieden om deze musici, die op podia staan in alle uithoeken van de wereld, in hun eigen stad te horen.

Er zijn zoveel musici uit de Westelijke Mijnstreek dat er al plannen liggen voor een tweede editie. De organisatie zoekt ook naar samenwerking met andere locaties, instanties en verenigingen.

Helen Hendriks van Artamuse: “Er is, naar mijn mening, te weinig oog voor echt muzikaal talent in deze regio. Nu hoor je eigenlijk alleen over carnavalsartiesten en sporters.”

Zowel het Huis voor de Kunsten Limburg als het Brand Cultuurfonds leveren een financiële bijdrage. Ook de Gemeente Sittard-Geleen is enthousiast en heeft steun toegezegd.

 

 

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Maurits Festival, hét nieuwe klassieke muziekfestival in de mijnstreek!